torsdag 31. juli 2014

KAN DET BLI ENKLERE ?

Tomatsuppe fra Toro, 
egg fra høna og foccacia fra REMA 1000

KAN DET BLI ENKLERE ?

Dette ble hverfall vår middag i dag, og det var helt greit :)



Noen ganger er det lov, men det må være skjeldent !!


Med litt melk og en dæsh creme fraishe, 
så blir suppa litt fyldigere og ikke så skarp i smaken.


Med litt mer olivenolje over det kjøpte foccacia brødet og litt maldon salt, 
så hever en smaken et hakk...


Klikk på linken over for hjemmelaget foccacia !!



onsdag 30. juli 2014

PØLSEGRATENG - en enkel variant

Hva gjør du når middagen skal lages,
og du ikke engang har hatt noe plan på hva du skal ha til middag...

Ferien nermer seg,
kjøleskapet tømmes litt etter litt for matvarer som ikke overlever de neste par ukene
så utvalget kan være så som så :)))

Da tar du det du fremdeles har tilgjengelig, 
og gjør det beste ut av det :)




INGREDIENSER
ca 6 porsjoner

2-3 stk gulrot
4-5 stk kjøttpølser
200 g makaroni
3 ss smør
3 ss mel
5 dl melk
1 stort egg
Salt, pepper 
Muskatt - om ønskelig
3 ss revet parmesan
 Smørklatter
Revet ost til topping - eller strøkavring/griljermel


FREMGANGSMÅTE

Kutt pølsene i biter og gulrøttene i skiver. 
Stek gulrøttene noen minutter i litt olje.
Ha pølsene og gulrøttene over i en ildfast form.
Kok makaronien - ca 2 minutter mindre enn anbefalt
Skyll i kaldt vann, og bland med pølser og gulrot. 

Smelt så smøret på svak varme og rør inn melet. 
Tilsett melken litt etter litt og kok opp under omrøring.. 
Kok på middels varme til den tykner. 
Rør inn egget - det gjør sausen mer luftig
Tilsett parmesan og smak til med salt, pepper - evt.  litt muskatt

Hell sausen over makaroni, pølse og gulrøttene i den ildfaste formen, 
og fordel små smørklatter rundt omkring
før du til slutt har revet ost eller strøkavring/griljermel over.


Stekes i ovn på 225 grader i ca 20 - 25 minutter 
eller til den er gyllen.


Server gjerne med en frisk salat til !!





 

tirsdag 29. juli 2014

FiberFin

FiberFin kan brukes av alle som ønsker å spise litt sunnere, 
enten som kosttilskudd eller i baking og matlaging.

 

Glutenfritt
Inneholder hele 60% fiber
Bidrar til et jevnere blodsukker - og energinivå
Godt for fordøyelsen
Brukes i baking og matlaging, eller som kosttilskudd

SUPERFIBER MED HELSEFORDELER

Visste du at de fleste nordmenn får i seg alt for lite fiber? 
Fiber er ikke bare viktig for fordøyelsen, men kan også bidra til å holde deg frisk og slank. 
FiberFin inneholder et spesielt gunstig fiber (resistent stivelse) med godt dokumenterte helsefordeler. FiberFin lages av spesialdyrket australsk mais (ikke genmanipulert) med en veldig høy 
andel resistent stivelse.

Gjør baksten sunnere:

Med FiberFin kan du enkelt øke fiberinnholdet og senke GI på brød,
 pizza, paier, pannekaker, vafler, muffins og kaker. 
Det er et hvitt mel som kan tilsettes matvarer uten at smak, 
konsistens eller utseende blir forandret, og har hele 60% fiber, og kun 31% karbohydrater. 
1 spiseskje FiberFin gir like mye fiber som 1 dl grovt mel. 
Du trenger derfor kun en liten mengde for å gjøre maten sunnere. 
FiberFin er naturlig glutenfritt.

Hvordan bruke FiberFin ?

Som kosttilskudd:

Baker du sjelden ? 
Prøv FiberFin over frokostblandingen, eller bland den i juice eller melk. 
En spiseskje FiberFin gir hele 6 gram fiber.

Ved baking:

Alle steder hvor du bruker mel, kan du også bruke FiberFin. 
Bare bytt ut 10-20% av melet med FiberFin. 
Smak og utseende blir som før.
Bytter du for eksempel ut 7 % av melet i en pizzaoppskrift, 
vil fiberinnholdet bli like høyt som i grovbrød. 
I tillegg blir deigen lettere å jobbe med.





mandag 28. juli 2014

KYLLING - TIKKA MASALA

Jeg elsker indisk smak !!

Tikka Masala er en favoritt i det indiske kjøkkenet.
Retten er enkel å lage
og kan lages til både hverdag og fest.

Som tilbehør, kan du f.eks.lage dine egne nanbrød.


INGREDIENSER
ca 4 porsjoner

500 g kyllingfilèt i terninger
1 ss smør eller margarin
1 pose Tikka Masala Spice Mix
1 dl Vann
2 dl Creme Fraiche

For å få retten litt sterkere, kan man tilsette litt tørkede chiliflak



FREMGANGSMÅTE

Stek kyllingbitene i smør eller margarin 
på middels varme, til de er brunet.

Når kyllingen er nesten ferdig, 
heller du over krydderblanding og vann.

Rør inn créme fraiche og la det småkoke i 2-3 minutter med lokk på lav varme.

//bildet er lånt fra nettet//

Server med basmatiris og hjemmelaget nanbrød !!



BANAN - en allsidig frukt

_________________________________________________________

VARM BANAN MED GODT FØLGE

INGREDIENSER

Bananer - kuttes i passe biter
Honning -  gjerne akasiehonning
Kokesjokolade - sukkerfri hvis du ønsker det litt sunnere 
Salte nøtter - peanøtter, cashewnøtter, mandler osv...

FREMGANGSMÅTE

Steikes til sjokoladen begynner å smelte - på ca 180 grader i ovn

Dagens dessert klar for steikeovnen,,,,,,banan, honning, kokesjokolade å salte nøtter,,,,,steikes til sjokoladen begynner å smelte på ca 180 grader,,,,,serveres med Vanilje is,,,,,,,,,,snadder,,,,å en fin måte å bruke opp bananene på
//bildet er lånt fra nettet//

Serveres sammene med is !!
________________________________________________________________________

FROSSEN BANAN  PÅ PINNE

INGREDIENSER

Bananer - del i to eller tre
Smeltet sjokolade - gjerne sukkerfri
Valgfri strøssel - kokos, hakkede nøtter, knust M&M, tuttifrutti...
Ispinner - fås kjøpt hos Panduro

Det gikk godt an å bruke store sugerør delt i to også :)))




FREMGANGSMÅTE

Del bananer i 2 eller 3, og stikk inn en ispinne i hver av bitene.
Smelt sjokolade og bre som et lag rundt hele bananen
Ha over ønsket strøssel,  og putt i fryseren til
 bananen er frossen og blitt til is.


Kan tine en stund før de spises !!
_____________________________________________________

BANAN SOFT IS

INGREDIENSER

Banan - helst godt modne for søtsmakens skyld
Melk

IKEA har disse geniale fryseposene

FREMGANGSMÅTE

Banan -  kuttes i små biter
Legges i poser i fryseren til bitene er frossen - se bildet over
Ta ønsket mengde ut av fryseren, og la tine ca 10-15 minutter.
Kjør så i blender til softis konsistens.

Melk kan være fint for å justere konsistensen,
eller hvis blenderen sliter litt.

Du må kanskje stoppe og skrape ned fra kantene innimellom.

Serveres med en gang !!





søndag 27. juli 2014

KOTELETTER MED FLØTE - STEKT I OVNEN

Kotteletter i ovn er virkelig å anbefale !!

Dette er en super søndagsmiddag, enten en skal ha gjester eller ikke.
Kottelettene blir utrolig mør, og smaken av sausen 
er bare helt himmelsk.


INGREDIENSER


Koteletter
Salt
Peppermix
Gulrøtter - kuttes i passe biter
Løk - skjær i båter
Smør
Kremfløte

FREMGANGSMÅTE

1. Legg kotelettene i en ildfast form.
Kryddre med salt og peppermix og legg en liten smørklatt på hver kotelett.
Ha over aluminiumsfolie, og sett i stekeovn  
180 grader i ca 1 time.



2. Fjern så  aluminiumsfolien og fyll på med gulrøtter og løk, 
evt litt mer smør.
Stek så videre på 200 grader i ca 45 minutter.

3. Hell fløte over koteletter og grønnsaker og stek videre på 225 grader.
La så dette stå å godgjøre seg i 10 - 20 min.


Server med kokte poteter og tyttebærsyltetøy.


OBS:
 Bruk kremfløte, det gir best resultat,
 og bruk så mye at kotelettene dekkes helt med fløten.



lørdag 26. juli 2014

HJEMMELAGET NAN - BRØD

Indiske retter blir servert med dette nydelige nan-brødet.
Det serveres varmt og nystekt, 
og du kan faktisk spise deg mett bare på dette velsmakende brødet.

Jeg er glad i hvitløk og koriander på nan-brød,
men hva du velger, er helt opp til deg !!


INGREDIENSER
8 stk små eller 2 stk store

500 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
1 ts salt
1 ss sukker
0,5 pk tørrgjær
3 dl yoghurt naturell
4 ss nøytral olje
1 stk egg - romtemperert

TOPPING

Smeltet smør
Evt. koriander/hvitløk
Maldon salt

FREMGANGSMÅTE

Bland mel, bakepulver, salt, sukker og gjær i en bolle. 
Pisk egget. 
Ha i egg, olje og yoghurten og elt til en glatt deig. 
Ha eventuelt i litt mer mel. 
Sett deigen til heving til dobbelt størrelse - ca 1 time.


Sett ovnen på max temperatur og ha grillenelementene på.
Sett stekebrettet inni ovnen, slik at det blir forvarmet - for å få det stekt fort. 

Del deigen i 8 eller 2 emner - store eller små brød. 
Kjevle bitene omtrent en halv centimeter tykk. 
Jeg synes det er litt sjarmerende at de ikke er perfekt i formen.

Stek ett eller to av gangen. 
Legg de på det varme stekebrettet. 
Sett det inn i ovnen på øverste rille og følg med hele tiden. 
De kan blåse seg opp så mye at brødene kommer borti grillelementet, 
da må du sette det ned på midterste rille.

Legg det stekte brødet på rist.
Ta det smeltede smøret og pensle over ca 2 minutt etter at det er tatt ut av ovnen, 
Strø så over maldon salt og hakket koriander. 

Jeg har ikke brukt koriander denne gangen.
Noen ganger får en ikke tak i alle ingredienser, sånn er det bare :)

Ønsker du hvitløks-nan så tar du 1 fedd hvitløk og presser 
og blander i smøret før du pensler på.


 Du kan også elte inn hvitløk og koriander i deigen.
 2-3 fedd hvitløk  - presset
1 stk potte fersk koriander - kuttet


 Jeg liker ideen om å legge ETT stort brød på ei fjøl...
Da kan alle rundt bordet rive biter av det. 

 


torsdag 24. juli 2014

FISK I FORM

I dag laget jeg middag av det jeg fant i kjøleskapet,
og resultatet ble da oppskrift på 
fisk i form...




INGREDIENSER

3 stk poteter - mellomstore
1 stk løk
1 lite glass fetaost i olje - Arla
4 porsjons stykker fisk - jeg brukte laks
2 stk gulrøtter - glemte å bruke det
Sukkererter - kan sløyfes

Salt og svart pepper

1 beger ekstra lett rømme



FREMGANGSMÅTE

1. Hell litt olje fra glasset med fetaost, i bunnen på to aluminiums former.
Du kan lage dette i aluminiumsfolie også, tykk type.

2. Kutt poteter og løk i passe biter, og fordel i formene.
Ha så over ønsket mengde med fetaost.

3. Skjær laksestykkene i passe biter, og legg over i formene etterfulgt av litt olje.
 Sukkererter fordeles over formene og ringle litt olivenolje over til slutt.

Salt og pepper etter smak.


Ha aluminiumsfolie over hver form.

Stek nederst i ovnen på 200 grader i 50 - 60 minutter.


Spis rett fra formen, eller ha retten over på fat.
Greit å spare oppvask iblant :)


 Smaker godt med en klatt 
ekstra lett rømme




tirsdag 22. juli 2014

OVERNIGHT OATS TOPPET MED SUKKERFRI KROKAN


Min frokost i dag, 
var overnight oats toppet med sukkerfri krokan.
Enkelt og lage, sunt og metter godt !!

Det krever bare bittelitt forberedelsa,
siden denne havregrøten må lages kvelden i forveien :)

Slik laget jeg min overnight oats denne gangen.


INGREDIENSER

1,5 dl store havregryn - jeg bruker glutenfrie
1 dl melk - lettmelk
1 dl gresk yoghurt
Bittelitt salt
Kanel
Sukrin gold

FREMGANNGSMÅTE

Bland sammen alle ingrediensene.
Smak om den er passe søt og om det er passe med kanelsmak.
Ha så blandingen over i en skål med tett lokk.
Sett kaldt over natten.


Jeg hadde en pakke med mandelflak
så da ble det laget sukkerfri krokan til topping også.


INGREDIENSER

1 pk mandelflak - 226 g kjøpt på Spar butikken
Ca 10 ss sukrin gold - inneholder mimimalt med kalorier
3 klyper salt


FREMGANGSMÅTE

Ha alle ingrediensene over i en stekepanne.
Varm på middels varme, til sukrinen har smeltet.
Vend om på mandelflakene hele tiden, så ikke noe blir brent.
Legges på bakepapir til avkjøling.
For oppbevaring, tas de over på glass med lokk.


Frokosten min ble enkel i dag tidlig 
som dere sikkert har skjønt.


Hjemmelaget "havregrøt over natten"
med hjemmelaget, sukkerfri krokan som topping.

Anbefaler dere virkelig å prøve dette :) Smaker såå utrolig godt,
og så er det næringsrikt og sunt i tillegg.



mandag 21. juli 2014

EPLE - SØTT

Etter noen time på solsengen i dag,
ble jeg skikkelig sugen på noe søtt da sulten meldte seg.

På leit etter noe søtt som også bør være sunt, fant jeg ikke så mye.
Et eple ble utgangspunktet i min deilige søte lunsj :)))


INGREDIENSER

1 stk eple
5-6 dryss av kanel


FREMGANGSMÅTE

Hell alle ingrediensene i en varm stekepanne eller kasserolle.
la dette surre til sukrinen er smeltet og eplene blitt litt møre.
Smak om du synes det er søtt nok,
og om det er passe med kanel.


Ha så dette over cottage cheese,
eller på havregrøten som jeg tipper blir kjempegod :)




torsdag 17. juli 2014

PANNEKAKER MED SPEKESKINKE

Lurte litt på hva jeg skulle lage til middag i dag,
men da jeg tok en kikk i kjølehjørnet og fant en pakke med spekeskinke,
landet jeg på  pannekaker med spekeskinke !!


INGREDIENSER
til 2 personer

Ønsket mengde spekeskinke/bacon - stekes

1 stk egg 
2 dl havremel - eller malt havregryn i blender
1 ts fiberhusk - kan sløyfes
2 ts sukrin - sukrin-melis
1 ts bakepulver

Melk til røren er passe tykk + fettet fra stekt bacon/spekeskinke

Jeg bruker fiberhusk 
for å få pannekakene myke, fluffig og saftig !!


FREMGANGSMÅTE

1. Stek spekeskinke/bacon og sett til side.

2. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle.

3. Ha så eggene oppi det tørre og bland.

4. Hell så over spekeskinke/bacon og spekeskinke-bacon/fettet i røra
og spe på med melk til du har den tykkelsen
på røra du ønsker.

Røren tykner en god del når den står, 
så jeg anbefaler at du lar røra stå å svelle i 5 - 10 minutter.
Hell så  i mer veske til ønsket tykkelse, før du begynner stekingen.

5. Stek pannekakene på middels varme i stekepanne
 akkurat så store du ønsker de !!
Ha litt tolmodighet, du blir ikke skuffet :)


HUSK PÅ AT

Tykk røre - gir deg tykke pannekaker
Tynn røre - gir tynne pannekaker



Baconet kan has over pannekakene eller ved siden av,
dette gjør du som du ønsker.



MANGE KULE TIPS

Kom over denne linken på FaceBook og tenkte jeg ville dele den med dere.
Så mange utrolig kule idèer en kan prøve seg på :)


KANSKJE DU FÅR NOEN GODE IDÈER


Trykk på linken og du kommer til 20 flere tips


1. Make easy cheesy bread with an already-baked loaf.
cool-food-hacks-bread-cheese



mandag 14. juli 2014

FOCACCIA - BRØD

Jeg laget dette brødet på lørdag da to av våres barn, med følge,
ble invitert hjem til oss for å grille.

Neste gang dobbler jeg absolutt oppskriften, 
så har jeg litt på lur i fryseren også !! Brødet falt virkelig i smak :)

Focaccia-brød kan serveres til kjøtt, fisk, suppe, grillmat, tapas
ja til hva du enn måtte ønske...



INGREDIENSER

500 g hvetemel
1/2 pakke tørrgjær
1 ts sukrin+ - eller honning
Salt
Ca 4,5 dl vann - lunkent
1 neve soltørket tomat - i mindre biter
1 neve steinfrie oliven - grønne eller svarte


Oljeblanding :

0.5 dl olivenolje - extra virgin
0.5 dl olje - fra glasset med soltørkede tomater
1-2 fedd hvitløk -  finhakket
Maldonsalt


FREMGANGSMÅTE


1. Ha mel, gjær, salt, honning, vann og nesten all oliven
 og tomat i en bakebolle og rør det sammen. 

OBS: spar litt oliven og tomat til oljeblandingen

Du trenger ikke elte det, bare få rørt det godt sammen.
Deigen skal være løs og klissete.
Heves i ca 1 time.


2. Mens deigen hever, lager du oljeblanding.
Ha alle ingrediensene i en bolle
og bland i resten av tomatene og oliven - gjerne i skiver.

3. Hell deigen over i en liten, bakepapirkledd langpanne, og fordel utover.
Liten langpanne på 20 x 25 cm passer perfekt.
Sett til heving i 15 min. 

4. Ta olje på fingeren og lag mange hull i deigen.. 
Hell så over oljeblandingen og sørg for at den fylles i hullene,
og dekker store deler av deigen.
Hev i 45-60 min.


5. Steik focaccia-brødet midt i ovnen på 200 grader i ca 20 min.

Avkjøl og skjær opp i ruter.


Har du et glass Apetina med fetaost i olje,
kan du absolutt bruke det i stede for oljeblandingen.

----------------------------------------------------

HEIDI'S MATKROK
Mvh Heidi

søndag 13. juli 2014

EGG OG SKINKE BRUNCH

Denne retten fikk jeg servert på klubb for noen år siden.
En supergod rett som skal lages i god tid før den skal i ovnen :)

Du kan servere denne som en lunsjrett
som klubb mat eller som fredag- eller lørdagskos !!


INGREDIENSER
8 porsjoner

6 skiver loff - terninger
500 g kokt skinke - terninger
250 g cheddar eller jarlsbergost - terninger
2 - 3 stk grønn paprika - små biter
1 liten boks sjampinjong - skiver
5 stk egg
1/2 ts salt
Ca 1/2 l melk
1 ss sennep - helst fransk
4 ss smeltet smør
Paprikapulver - etter smak
___________________________________________________


FREMGANGSMÅTE

Bland loff og skinketerninger i et jevnt lag i smurt ildfast form.
Dryss over osteterninger, paprika og sjampinjong.
Sørg for at alt blir jevnt fordelt.

Pisk eggene godt sammen med salt og sennep, og tilsett melken.
 Hell så blandingen forsiktig over innholdet i den smurte ildfaste formen.
Ha til slutt over det smeltede smøret og dryss litt paprikapulver over.

Retten skal så dekkes med aluminiumsfolie 
og stå kaldt minst 4 timer.

Stek retten med aluminiumsfolien - nederst i ovnen - på 165 grader i ca 30 minutter.
Fjern så folien og stek videre i nye 30 minutter.


Server retten med en gang den er ferdigstekt
og gjerne med en deilig  druesalat !!


Oppskrift på druesalat finner du HER


_________________