fredag 17. april 2015

BELINDA'S HJEMMELAGDE FISKEGRATENG

Alltid gøy å prøve ut nye oppskrifter !!

Oppskriften fikk jeg av en bekjent som har manet frem en oppskrift 
som minner henne om den fiskegratengen hennes mor laget :)

Slike barndomsminner er viktig å ta vare på !!

Tusen takk Belinda :)
Ikke siste gang denne blir laget :) Falt i smak hos mannen også !!



INGREDIENSER
ca 7-8 porsjoner

1200 g lettsaltet torsk
6 ss smør
8 ss hvetemel
3 dl matfløte
2 dl melk
5 dl kraft fra den kokte fisken - spe ut om vannet er for salt
6 stk egg 
4 dl makaroni - kokes etter anvisning på pakken
salt og pepper
muskat
1/2 stk purreløk i skiver
 
Grilljermel - topping



FREMGANGSMÅTE

1. Kok opp vann i en kasserolle
og kok makaronien etter anvisning på pakka i godt saltet vann. 
 Når den er ferdigkokt, heller du den over i et dørslag, og lar den renne av.
Ha litt olje i og bland rundt så ikke alt henger ser sammen.
2. Skjær torsken opp i 3-4 biter og legg i kasserollen. 
Hell over vann, og kok opp. 

Hvis torsken ikke er saltet, må du salte kokevannet, ca. 1 ss salt per liter vann.

3. Legg et lokk på kasserollen, 
skru ned varmen og la fisken trekke, det vil si at vannet ikke skal koke, 
men være like oppunder kokepunktet i 8-10 minutter.

4. Like før fisken er ferdig, begynner du på sausen: 
Smelt smøret i en kasserolle og ha i hvetemelet. 
Rør det sammen til en klumpfri jevning.. 
Spe med matfløten/melk og kokevannet til fisken.
Visp godt slik at du får en fyldig, klumpfri saus, og la den småkoke i 3 minutter. 

 5. La sausen avkjøles i 4-5 minutter mens du river fisken i mindre biter 
og plasserer bitene i bunnen av en smurt ildfast form,
eller aluminiums porsjonsformer til frysing.

6. Hell så makaronien over fisken.

7. Tilsett eggene i sausen, ett og ett, 
og rør dem inn før du smaker til med salt, pepper og muskatt.
Ha over purre og bland den inn i sausen.

8. Hell så sausen over fisken og makaronien og fordel
grilljermel på toppen. 


Sett formen midt i ovnen 
og stek på 180 grader i ca. ca 30-45 min 




Ønsker du å fryse ned til senere bruk, frys den rå.

Ta ut av fryseren dagen før du skal bruke den,
og sett til tining i kjøleskap natten over.

--------------------------------------------------------


HEIDI'S MATKROK
mvh Heidi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar